Betta på båtracing

Båtracing är en sport där allt kan hända. Termen båtracing är egentligen ett samlingsnamn för flera olika tävlingar med motorbåtar. De tre tävlingsformerna är offshore racing, rundbana och OCR. Inom de olika tävlingsformerna förekommer det olika klasser. Oftast är det båttyp, båtstorlek och storleken på motorerna som skiljer mellan klasserna. Ibland tävlas det med standardbåtar som kommer från fabrik och skiljer sig mycket litet åt. I andra fall används olika extrema specialbyggen som kan vara väldigt dyra med fantastiska egenskaper.

Offshore är den äldsta tävlingsformen och som namnet antyder handlar det om en tävling utanför kusten där båtarna kör från en plats till en annan. En klassisk offshore-tävling i Skandinavien är Roslagsloppet. Snabba båtar kör utanför kusten från Stockholm till Öregrund. Internationellt finns det bland annat ett stort race som går mellan Miami och Nassau på Bahamas.

Det som gör offshore intressant för betting är att det oftast är en längre sträcka som körs och många av tävlingarna har väldigt lång historik. Rolagsloppet grundades till exempel redan 1962 och Miami-Nassau har körts sedan 1956. Vissa team ställer upp år efter år och har lång erfarenhet. En skicklig spelare kan läsa in sig om olika duktiga team och öka sina chanser att lägga ett bra spel. Sannolikheten är stor att de som brukar placera sig högt upp eller rentav har vunnit under föregående år, åter kommer placera sig bland de främsta.

Tävlingsformen offshore lämpar sig dock inte för otåliga spelare. Ett sådant race tar ganska lång tid och beroende på väderförhållanden kan det ta ännu längre tid. Därför anses ofta offshore handla ganska mycket om uthållighet. En jämn hög fart är oftast segerreceptet. Båten måste också vara pålitlig när tävlingen pågår under lång tid. Det är vanligt under offshore tävlingar att snabba båtar får betala priset när de tar för stora risker, men det är en del av spänningen.

Rundbana är en sport för den som älskar extrema båtar. De större klasserna kallas Formula 1, F2 och F4-s. Formula 1-båtar är väldigt kraftfulla. De kan ha över 400 hästkrafter och väger endast ca 550 kg. I skrivande stund är hastighetsrekordet 256 km/h. En sådan båt kan klara 0-100 km/h på 2 sekunder och i kurvorna utsätts föraren för mycket starka G-krafter. På grund av att båtarna är lätta, motorstarka och i det närmaste går ovanpå vattnet har det hänt en del spektakulära krascher. De lättare klasserna är inte lika extrema, men fortfarande mycket sevärda. Fördelen med rundbana är att det sker på en fast plats. Det gynnar åskådare och spelare som vill följa favoriterna de bettat på under en TV-sändning.

OCR är en kombination av rundbana och offshore racing. Då tävlar båtarna i en större bana där öar och liknande kan användas som naturliga rundningsmärken. Eftersom båtarna passerar nära land flera gånger är det en tävlingsform som blivit populär för media, publik och spelare som gillar sportbetting. Det är enkelt att följa tävlingen och till skillnad från rundbana är banan mer spännande och oregelbunden.

Batrace

Ett tips är att sätta sig ner och titta på några olika tävlingar inom båtracing. Välj den tävlingsform som du finner mest tilltalande och hitta ett svensk spelbolag som erbjuder spel på den tävlingsformen. Det hittar du lättaste på en gå till en spelguide som listar spelbolag och bonusar. Exempelvis på sajt är https://svenskakasinon.nu/ .
Se till att läsa på om de olika klasserna och om tävlingsreglerna. Allra roligast är att följa tävlingen på plats.