Börja löpträna

Dold vardagsmotion

Ta steget från powerwalk till löpning

För den som ägnat sig åt powerwalk eller raska promenader ett tag, med eller utan att någon gång ha lagt till stavar till sin träning, så kan det förr eller senare kännas dags att ta träningen vidare till nästa steg. Har man dessutom inget fysiskt hinder, som till exempel dåliga knän eller en benägenhet att få inflammationer i benhinnor eller liknande, så finns det all anledningen att höja farten och gå vidare till löpning.

Löpning, eller jogging som det länge kallades efter det att det slog igenom som en ny svensk folksport i slutet av 1970-talet, är i likhet med raska promenader en träningsform med få krav på både grundfysik och utrustning. I princip så klär du dig likadant som om du skulle ut på en powerwalk, möjligen med undantag för skorna: det kan nämligen vara lämpligt att investera i ett par riktiga löparskor. Dessa underlättar träningen samtidigt som de betydligt minimerar skaderisken för dig som utövare.

När det gäller träning generellt så är det så att ju mer ”high impact”, eller ju mer intensivt och pulshöjande, som en träningsform är desto bättre resultat får man när det gäller saker som att sänka blodtryck och förbättra uthållighet. Därför är löpträning ur en sån synvinkel en bättre träningsform än raska promenader. Men, och det är ett stort och tydligt MEN, om man vill förbränna fett och gå ner i vikt (vilket också har oerhörda fördelar för den som lider av övervikt) så är det hugget som stucket vilken form av motion man väljer i en jämförelse mellan löpning och raska promenader. Du kan tänka på kropparna på långdistanslöparna under OS (5000 meter upp till maraton) jämfört med dem som tävlar i gång. Inte så stor skillnad eller hur?