Powerwalk

Börja ta långa och raska promenader

De flesta av oss har tack och lov två fungerande ben och att gå är det första vi lär oss att använda våra ben till. Att promenera är också både den enklaste och mest lättillgängliga formen av motion som finns för de allra flesta människor. Även om man till viss del har svårt att röra sig och kanske inte kan gå så fort (till exempel som en konsekvens av dåliga höfter eller andningsproblem) så kan man i någon utsträckning röra på sig genom att promenera.

Begreppet powerwalk dök upp i svenska språket för ett tjugotal år sedan och innebär egentligen rask promenad. Det i sin tur innebär att promenera så pass fort att man nätt och jämt klarar av att hålla ett samtal utan att tappa andan. Man ska med andra ord gå ganska så fort och inte spankulera så som om man var ute och fönstershoppade eller på en söndagspromenad. En väl genomförd powerwalk ska göra att man blir lite svettig (även om svetten inte ska spruta som under ett pass i cirkelträning på gymmet) och att man blir trött.

När man beger sig ut på en powerwalk, eller en rask promenad på svenska, så är det därför bra om man har träningskläder på sig. Luftiga material i till exempel bomull är lämpligt, och naturligtvis ett par bekväma gymnastikskor på fötterna.

För att uppnå allra bäst resultat när det gäller förbränning så ska man promenera på morgonen innan frukost, men när man än genomför sin powerwalk under dagen så kommer man få positiva resultat i form av lägre blodtryck och ökad förbränning. För den som utövat denna motionsform ett tag så kan det vara läge att lägga till stavar för att även få med armarna i sina rörelser, eftersom detta ökar de positiva effekterna ytterligare.