Träning med cykel

Dold vardagsmotion

Börja använda din cykel mer

Sverige är ett av världens mest cykel-täta land, och nästan tre av fyra svenskar äger en cykel. De flesta använder den dock bara under våren och sommaren, men faktum är ju att man kan använda de flesta cyklar med grova däck så fort det är någorlunda bar backe utomhus (vilket det ju även kan vara mitt i vintern). Bara man klär sig varmt, speciellt om händerna som utsätts för mycket kyla när man cyklar, och har en hjälm på huvudet så kan man använda sin cykel året runt.

Så varför ska du då använda din cykel året runt? Jo, att cykla är nämligen det mest hälsosamma sätt du kan förflytta dig själv på. Du använder din kropp som motor och har du en cykel med växlar så kommer du inte uppleva motståndet och backarna så påfrestande som annars.

Att cykla bara 30 minuter om dagen förbättrar en persons hälsa avsevärt har studier visat, och det behöver inte ens vara 30 minuter sammanhängande. Med andra ord så räcker det med att cykla en kvart till jobbet och samma sträcka tillbaka för att man ska få de positiva effekterna av sin cykeltur som man är ute efter.

Självklart är det också så att ju mer och längre man cyklar desto bättre träning innebär det, och har man tid och ork så kan man med fördel använda sin cykel när man uträttar enklare ärenden i sin vardag. Exempel på dessa kan vara om man exempelvis åker till affären för att handla några liter mjölk eller om man ska till närmsta brevlåda för att posta ett brev. Cykeln är det optimala fordonet för att skaffa sig den motion i vardagen som kan göra skillnad mellan ohälsa och hälsa.